3.000 kilometer under Jordens overflade ved Alaska og Sibirien findes en gigantisk flod af flydende jern. Danske forskere fra DTU står blandt andet bag opdagelsen, skriver bbc.com.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Geoscience.
I samarbejde med University of Leeds i England og det europæiske rumagentur, ESA, har forskerne fra DTU opdaget jetstrømmen ved hjælp af ESA’s Swarm-satellitter, der har undersøgt Jordens indre siden 2013.
»Denne jetstrøm af flydende jern bevæger sig omkring halvtreds kilometer om året. Det lyder måske ikke som så meget for jer på Jordens overflade, men I skal huske på, at det her er et meget kompakt flydende metal, og det kræver en enorm mængde energi at flytte det rundt,« siger seniorforsker i geomagnetisme på DTU Chris Finlay til bbc.com.
»Det er formentlig den hurtigste bevægelse, vi overhovedet har i Jordens kerne,« tilføjer han.
LÆS OGSÅ: Spruttende galaktiske jetstrømme – de bedste billeder nogensinde
Du kender måske jetstrømme som de kraftige vestenvinde, der blæser i 6-15 kilometers højde, som fly kan bruge til at nå deres destination hurtigere.
Chris Finlay forklarer, at vi godt kan forestille os det nye fund som noget lignende – denne strøm er blot lavet af metal og befinder sig 3.000 kilometer under vores fødder.
Jetstrømmen er omkring 420 kilometer bred, lang nok til at nå halvvejs rundt om planeten og næsten lige så varm som Solens overflade.
Den underjordiske jernflods fremtidige opførsel vil være afgørende for generering og vedligeholdelse af det globale magnetfelt, fortæller forskerne.
»Det er sandsynligt, at jetstrømmen har været i spil i flere hundreder millioner år,« siger hovedforfatter af studiet og lektor på Leeds University i Storbrittanien Phil Livermore til bbc.com.
Opdagelsen er et spændende skridt mod at lære mere om, hvordan vores planets indre fungerer.
LÆS OGSÅ: Danskudviklede satellitter afslører: Jordens magnetfelt ændrer sig
LÆS OGSÅ: Skubber Solen til Jorden?
pmd