Forskere ved, at det er der. Men hvad det består af, er stadig en gåde.
Sådan fortalte Steen H. Hansen i en live udgave af Spørg Videnskaben på Science in the City-festivalen tidligere på sommeren, da han skulle forsøge at forklare, hvad mørkt stof er. Til daglig er han lektor på Dark Cosmology-centret på Københavns Universitet, hvor han forsøger at finde ud af, hvad mørkt stof er.
Det mørke stof er en gåde, på trods af at det optager utrolig meget plads i rummet: Ifølge Steen H. Hansen kan man kun se omtrent fire procent af alt ude i rummet.
Udover hvad vi kan se og identificere, består universet af 24 procent mørkt stof, og resten ved vi ikke, hvad er, udover at vi kalder det for ‘mørk energi’.
Men hvad består de 24 procent mørkt stof af? Og hvor tungt er det? Det kan være svært at svare på, når man ikke kan måle det direkte, fortæller Steen H. Hansen:
»Tag for eksempel denne papkasse,« siger Steen H. Hansen og fremviser en lille kasse på scenen.
»Den her papkasse må vi ikke kigge ind i. Men hvis vi gerne vil vide, hvad den vejer, hvordan finder vi så ud af det? Det er svært at sige, og det er det samme problem vi har, når vi skal undersøge ting ude i rummet. Vi vil gerne vide, hvad tingene vejer, men vi kan ikke få fat i dem, eller kigge ind i dem.«
Mørkt stof er usynligt, men tungt
Lad os blive ved papkassen for bedre at kunne forstå, hvorfor mørkt stof er så gådefuldt:
»Vi kan ikke se det mørke stof, men vi kan godt veje det. Det ville være det samme, som hvis jeg vejede kassen, og den vejede 14 kilo, men jeg kunne ikke se noget i den. Det er den samme observation, vi har gjort os med det mørke stof,« forklarer Steen H. Hansen.

For at kunne veje det mørke stof, har forskerne taget et billede af stjernernes fingeraftryk, som forskningsverdenen kalder for et spektrum.
Ved at gøre det ved alle stjernerne i en galakse, kan man udregne, hvor meget hele galaksen vejer. Men hvor kommer det mørke stof så ind i billedet?
»Hvis vi, ud over stjernerne, måler, hvor hurtigt alle partiklerne i en galakse roterer rundt om Mælkevejens centrum, passer det ikke sammen med vægten af alle stjernerne. Der må altså være noget andet end gas og stjerner, som roterer rundt i galaksen. Det er dét, vi kalder for mørkt stof. Det vejer seks gange så meget, som alt andet vi kan se, men vi ved ikke præcist, hvad det er,« fortæller Steen H. Hansen.
Mystisk stof er over alt omkring os
Steen H. Hansen håber på, at man en dag kan måle det mørke stofs partikler i et laboratorium for at kunne identificere stoffet. Derfor har forskere placeret måleapparater dybt under jorden for at måle kosmiske stråler, der rammer Jorden.
Selvom man ikke kan sige så meget om, hvad stoffet består af, kan Steen H. Hansen fortælle, at det mørke stof ikke består af partikler, som man allerede kender til på Jorden.
»Det, vi håber på, er, at der kommer nogle sorte partikler og rammer vores detektorer. Der er ingen, der har målt mørkt stof endnu, så vi ved ikke, hvilken slags partikler det består af. Dog ved vi, at der er cirka 1.000 mørke partikler, der farer igennem vores kroppe hele tiden. Det er overalt omkring og i os,« sagde han.
Videnskab.dk takker Steen H. Hansen for at fortælle, hvor stort et mysterium det mørke stof er for forskningsverdenen.
Sidder du selv med en undren, er du velkommen til selv at sende en mail med et spørgsmål til os på sv@videnskab.dk.
Hvis vi besvarer dit spørgsmål, vinder du en fin Videnskab-dk-T-shirt. Hvis du bare gerne vil have T-shirten, kan du købe den her.