Høstmåne kan opleves i dagene omkring den fuldmåne, der ligger nærmest efterårsjævndøgn. Det er i år fuldmånen d. 15. september – altså i dag. Hvis det er nogenlunde skyfrit, kan du flere dage i træk omkring denne dato se Månen stå op i østlig retning næsten samtidig med, at Solen går ned mod vest.
Daglig forskydning
Normalt forskydes tidspunktet for Månens opgang dagligt med ca. 50 minutter. Det er en konsekvens af, at Månen flytter sig østpå i forhold til Solen og stjernehimlen med ca. 12 grader pr. dag. Den skal jo hele vejen rundt om Jorden i løbet af en lille måneds tid (27,3 døgn). Men denne forsinkelse på 50 minutter er et gennemsnit, der dækker over store forskelle – særligt på vore breddegrader. Omkring efterårsjævndøgn rækker himmelmekanikken landmændene en hjælpende hånd, når det gælder ordentlige arbejdsforhold – dvs. god belysning til høstarbejdet.
Karakteristisk farve
Høstmånens karakteristiske orange farve når vi ser Månen ved horisonten skyldes, at månelyset passerer gennem et tykt lag af atmosfære, der spreder de blå farver væk. Det er samme mekanisme, der giver røde solop- og nedgange.
Lille forskydning
Ser du i en tabel over Månens opgangstider fx for København, vil du se, at den ikke forskyder sig ret meget fra dag til dag i denne tid. 13/9: 18:51 14/9: 18:58 15/9: 19:06 16/9: 19:14 17/9: 19.25 Den samlede forskydning er kun godt en halv time på fire dage. Når opgangstidspunktet kun forskydes lidt under ti minutter pr. dag, skyldes det, at Månens baneplan ligger meget fladt mod den østlige aftenhorisont om efteråret. Det gav – og giver stadig – landmændene lidt ekstra lys til at få høsten i hus, inden efteråret for alvor sætter ind. Selvom man ikke er landmand, kan man dog godt nyde synet af den orangerøde høstmåne, der kravler op på himlen, når Solen går ned.
Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium