Solvinden er den konstante strøm af elektrisk ladede partikler, der hele tiden flyder fra vores nærmeste stjerne, Solen.
Gammelt solvind-problem løst
Et 40 år gammelt problem med at forklare observationer af turbulens i Solens konstante partikelstrøm er nu blevet løst.

Cluster-satellitterne i rummet. (Illustration: ESA)
Annonce:
Vores forståelse af solvinden siger, at turbulens i solvinden ikke bør afhænge af hverken den hastighed eller retning, som vinden har.
Men i 1971 lavede NASA-rumsonden Mariner 5 målinger af turbulens i solvinden, der viste et svagt, men alligevel klart mønster i solvinden vinkelret på både vindens bevægelsesretning og orienteringen af det magnetfelt solvinden bevægede sig igennem.
Effekten var dog så lille, at problemet i mange år blev ignoreret. Men med moderne og mere følsomme rummissioner som den europæiske Cluster-mission, har forskerne været nødt til at tage problemet op igen. Og netop med data fra Cluster, der består af fire identiske satellitter, som flyver i formation i rummet, har forskere nu fundet en løsning på problemet.
Forskerne har set på data fra Cluster og har lavet computersimuleringer af solvinden med turbulens. Herefter har de fløjet en virtuel rumsonde gennem den simulerede turbulens fra flere forskellige retninger. Den efterfølgende analyse har vist, at Mariner 5’s resultat fra 1971 efter alt at dømme er et produkt af den måde sonden fløj gennem solvinden på – altså et resultat af måden målingerne i sin tid blev indsamlet på.
\ Find mere om
Et lille klik for et menneske...
...et kæmpespring for din viden! Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev om rummet.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Rummet