Dansk forsker opdager rum-romantik mellem stjerne og planet

Annonce:

I retningen af stjernebilledet Hercules, omkring 370 lysår borte, foregår der en lille kærlighedshistorie. Helt derude i mørket findes der nemlig en planet og en stjerne, der bevæger sig som to hjerter, der slår i takt. Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Planeten og stjernen påvirker hinandens bevægelsesmønstre, når de støder ind i hinandens tyngdefelt, viser et nyt studie, som postdoc Victoria Antoci fra Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet har været med til at lave.

Tidligere har man kendt denne form for vekselvirkning mellem to nærliggende stjerner, som har påvirket hinandens tyngdefelt. Men det er første gang, at man ser fænomenet mellem en planet og en stjerne, som det ses med de to ‘turtelduer’ HAT-P-2 og HAT-P-2b.

Det er med NASA’s rumteleskop Spitzer, at forskerne har observeret de mærkværdige pulslag.

I det nye studie er forskernes bedste bud simpelthen, at det er exoplaneten HAT-P-2b, som er skyld i disse vibrationer, hver gang den kommer tæt på stjernen, HAT-P-2, som den kredser omkring.

Planeten bruger det meste af sin tid væk fra stjernen, men hver gang der er gået 5,6 dage, sker der noget specielt. Her er exoplaneten nemlig allertættest på stjernen i sin bane omkring den.

Det får stjernen og planetens tyngdefelter til at støde sammen, så de laver hurtige vibrationer, som ligner hjerteslag, set fra Spitzer-teleskopet.

Annonce:

Selvom exoplaneten er 100 gange mindre end dens stjerne, så sender de stadig hede vibrationer til hinanden. Og det er lige netop størrelsesforskellen på de to, som undrer forskerne.

»Det er mærkværdigt, at den her relativt lille planet ser ud til at påvirke hele stjernen på en sådan måde, at vi kan se det langt væk fra,« fortæller Heather Knutson, der er assisterende professor i geologi og planetvidenskab på Caltech University, ifølge pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Astrophysical Journal Letters.

agr

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts