Der kan gå meget galt under opsendelsen af en rumraket.
Derfor trænes den danske astronaut, Andreas Mogensen, intenst i et betjene det russiske Sojuz-rumskib, som efter planen skal fragte ham op til Den Internationale Rumstation 2. september (opsendelsestidspunktet er 22. juli blevet ændret til 2. september, red.).
Sojuz-træningen foregår i Star City ved Moskva, hvor Andreas Mogensen og hans russiske kosmonaut-kollega Sergei Volkov sidder i en Sojuz-simulator, mens en instruktør indsender alle mulige fejlmeddelelser, som astronauterne så skal løse.
For nylig var instruktøren særligt krævende og fandt på et af de værste uheld, der kan ske, når man er lukket inde i en rumkapsel et par hundrede kilometer over Jordens overflade: brand i rumskibet.
Pludselig strømmede røg ind i simulatoren, og så var det ellers om at være hurtig, forklarer Andreas Mogensen i en video om øvelsen, som du kan se øverst i artiklen.
\ Fakta
2. september 2015 bliver Andreas Mogensen den første dansker i rummet, når han bliver sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Han er gået gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen kommer han til at arbejde intenst som både forsker og forsøgskanin, når han skal udføre en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand. På Videnskab.dk og Rumrejsen.dk kan du løbende læse om forberedelserne, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg.
»Så snart vi ser tegn på ild eller røg i rumskibet, lukker vi øjeblikkeligt vores rumdragters hjelme for at forhindre, at vi indånder røg. Derefter forsøger vi at slukke branden,« siger Andreas Mogensen.
Tre måder at slukke brand på
Men der er ingen brandslukker ombord på Sojuz. Der er derfor kun tre måder, hvorpå astronauterne kan slukke en brand, forklarer Andreas Mogensen:
-
Slukke for ventilatorerne: I vægtløshed stiger varm luft ikke, så når ventilationssystemet ikke kører, cirkulerer luften ikke som på Jorden. Derfor vil ilden hurtigt opbruge den tilgængelige ilt og blive kvalt.
-
Slukke for elektriciteten: Ved at lukke ned for de elektriske apparater ombord på Sojuz – herunder computerne og kontrolpanelet – kan astronauterne fjerne kilden til ildebranden.
- Lukke luften ud: Hvis ovenstående ikke virker, kan astronauterne gå mere drastisk til værks og udligne trykket i rumskibet. Når luften siver ud, og der bliver vakuum i rumskibet, vil al ild hurtigt blive slukket. Trykudligningen er dog sidste udvej, da rumdragterne giver nok ilt til, at astronauterne kan trække vejret, men ikke nok til at nedkøle deres kroppe. Derfor er astronauterne tvunget til at nødlande på Jorden i løbet af højest 125 minutter for ikke at dø af overophedning.
I simulatoren lykkedes det de to astronauter at slukke branden ved at udligne trykket i rumskibet og lave en hurtig nødlanding.
»Bare endnu en dag på kontoret,« konstaterer Andreas Mogensen smilende til slut i videoen.