Kerneskin (på engelsk: coreshine) er et nyt fænomen, der giver forskerne et nyt værktøj til at studere de mørke skyer af gas og støv, hvor nye stjerner og planeter bliver født.
Ligesom måneskin er sollys, der kastes tilbage af Månen, så er kerneskin stjernelys, der kastes tilbage af ellers mørke skyer af gas og støv. Det er ikke almindeligt, synligt lys, der kastes tilbage, men infrarødt lys – også kaldet varmestråling.
55 eksempler på kerneskin fundet
Det første eksempel på kerneskin blev set i 2009 med NASA’s infrarøde Spitzer-rumteleskop, men her var forskerne i tvivl, om fænomenet var reelt. Nu er fænomenets eksistens imidlertid blevet bekræftet, idet en undersøgelse af 110 mørke gas- og støvskyer har vist, at omkring halvdelen af dem har kerneskin.
Ved hjælp af skinnet fra de mørke kerner af gas og støv har astronomerne nu et nyt værktøj til at studere disse områder, hvor nye stjerner og planeter bliver født.
Observationerne af kerneskinnet giver nemlig information om størrelsen af de støvkorn, der er i kernen. Størrelsen af støvkornene kan bl.a. sladre om kernernes alder, idet ældre kerner vil have større støvkorn. Med større støvkorn vil det også være lettere hurtigt at danne planeter.
Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium