At kortlægge universet er en endeløs rejse, og som næste skridt på den er NASA ved at udforske asteroiden Bennu.
Og eftersom NASA’s sonde har fundet tegn på vand og organisk materiale, har det bestemt været turen værd. Det skriver ScienceAlert.
Der er tale om den amerikanske rumsonde OSIRIS-Rex, der for tiden kredser om den kun 500 meter store asteroide Bennu, og som her i oktober er ved at forberede sig til at indsamle nogle prøver, som skal bringes tilbage til Jorden.
Det har Videnskab.dk skrevet om i artiklen Rumfarten i september: Indien vil bygge rumstation, tre Mars-sonder skifter kurs, og asteroide-sten hentes hjem.
Siden sonden OSIRIS-REx i 2018 har været i kredsløb om asteroiden, er der udsprunget seks videnskabelige artikler på baggrund af den indsamlede data.
Videnskaben har nu et godt billede af asteroiden, og dataen afslører også dens komplekse historie.
En analyse har blandt andet fundet vandbærende molekyler på Bennu. Det kan du læse mere om i artiklen NASA-rumsonde finder spor af vand på asteroiden Bennu.
En anden analyse med infrarødt lys afslørede desuden organisk materiale på Bennu, hvilket stemmer overens med en teori om, at asteroider kunne have bragt livets ingredienser til Jorden engang.
\ Læs mere
Og Bennu er også ‘livlig’ på andre måder, da den ofte slynger stykker af sig selve ud i rummet.
Forskere har målt stykkernes baner for at regne på asteroidens tyngdefelt og udregne dens indre struktur.
Den 20. oktober skal OSIRIS-REx lande på asteroiden for at samle prøver ind.
Det vil hjælpe videnskaben med at forstå både asteroider, men også selve Solsystemets oprindelse.
De seks artikler (1, 2, 3, 4, 5, 6) om udforskningen af Bennu er blevet offentliggjort i de videnskabelige tidsskrifter Science og Science Advances.
kgwl