NASA-rumsonde finder spor af vand på asteroiden Bennu
Kilde: 
11 december 2018

Der er fundet vandbærende molekyler på asteroiden Bennu. Sådan lyder en af de første konklusioner fra NASA's Osiris-Rex-rumsonde, der ankom til asteroiden i sidste uge.

Det skriver NASA.

Rumsonden, der blev opsendt i september 2016, tog de første billeder af Bennu i august 2018.

Siden er Osiris-Rex rejst tættere på, så den nu ligger omkring 19 kilometer fra asteroiden, hvorfra den skal lave undersøgelser.

Ved hjælp af to spektrometre på rumsonden har den nu slået fast, at der er er molekyler, hvor hydrogen og oxygen er bundet sammen, på asteroiden.

Det betyder, at Bennu på et tidspunkt har været i kontakt med vand – sandsynligvis fra en meget større asteroide, som Bennu var en del af, før den knækkede af.

Fordi man regner med, at Bennu stammer fra tiden omkring Solsystemets dannelse, håber forskerne, at prøver fra asteroiden kan hjælpe med at skabe større forståelse af, hvordan Solsystemet blev skabt.

»Når prøverne bliver sendt tilbage til Jorden i 2023, vil forskerne have en guldgrube af ny information om historien bag og evolutionen af vores solsystem,« siger Amy Simon, der arbejder med instrumenterne på NASA's center i Maryland, til NASA.

Der er også en anden grund til, at Bennu er spændende. Der er nemlig en meget lille risiko for, at asteroiden, der er cirka 500 meter stor, vil kollidere med Jorden i fremtiden. Det kan du læse mere om i artiklen 'Rumsonde tæt på asteroide: Kan man læse Solsystemets historie i et støvkorn?'

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.