Asteroide? Nej, ‘Omuamua er nok alligevel en komet, vurderer forskere

Det interstellare objekt 'Oumuamua har tidligere vakt mystik og undren. Her er et bud på, hvordan den ser ud. (Kunstners fortolkning: ESO)

Annonce:

Den aflange gæst ‘Omuamua, der sidste år kom flyvende ind i vores solsystem, har været svært for forskerne at identificere.

Var det en asteroide eller en komet? Nok mest en asteroide, var man tilbøjelig til at tro.

Men nu mener forskerne bag et nyt studie af Omuamua alligevel, at den må være en komet, skriver BBC.com.

‘Omuamua har nemlig ikke vist tegn på at have den karakteristiske hale af is, som kometer normalt har, på grund af deres isfyldte kerne.

Dersuden befinder ‘Omuamua sig kun lige på grænsen til den såkaldte ‘is-linje’ midt imellem Solen og Jupiter, hvor der er koldt nok til, at is-kometer ikke smelter.

Men det nye studie viser, at objektets acceleration bedst forklares ved, at Solens stråler opvarmer den isede overflade.

Derfor vurderer forskerne, at ‘Omuamua alligevel må være en komet og ikke en asteoride, som hovedsageligt består af klipper.

Annonce:
Kometer bliver sandsynligvis dannet i de ydre dele af planetsystemer, forklarer en af forskerne, og derfor kan de måske, nemmere end en asteroide, ‘flygte’ fra deres stjerne-forældre og ud i det interstellare rum.

Og da ‘Omuamua er vores første gæst fra et andet solsystem, kan viden som denne være en vigtig kilde til at forstå, hvordan planeter opstår.

naa

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts