‘Alienjægere’ vender kikkerten mod ‘Oumuamua

For nyligt opdagede astronomer det første interstellare objekt, man har observeret. Men astronomerne er langt fra enige om, hvordan objeket ser ud, og hvor stort det er. Her er tegnet et bud. (Kunstners fortolkning: ESO)

Det interstellare objekt 'Oumuamua vækker mystik og undren. Her er et bud på, hvordan den ser ud. (Kunstners fortolkning: ESO)

Annonce:

Stammer ’Oumuamua fra en fremmed kosmisk civilisation?

Det internationale projekt Breakthrough Initiatives, der søger efter intelligent liv i rummet, vil nu lytte til det mystiske interstellare objekt. Det skriver Breakthrough Initiative i en pressemeddelelse.

Den cigar- eller nåleformede genstand har vakt opsigt og mystik verden over, siden den blev opdaget i oktober. Dengang passerede den jorden med titusindevis af kilometer i timen på vej gennem solsystemet.

Verdens astronomer er stadig ikke nået til enighed om, hvad ’Oumuamua er, hvordan den ser ud, eller hvor den kommer fra.

Et udbredt bud er dog, at den er en såkaldt interstellar asteroide, altså en asteroide fra et fremmed solsystem.

Selvom der sandsynligvis er tale om en naturlig genstand, har flere observatører blandt andet hæftet sig ved, at den ser ud til at være i ét massivt stykke, og at dens cigar- eller nåleformerede ’design’ er idéelt til interstellare rejser.

Nu vil projektet Breakthrough Listen lytte til ’Oumuamua med et stort radioteleskop, Green Bank Teleskopet, i håb om at opfange radiosignaler fra en fremmed civilisation.

Annonce:

I morgen, onsdag 13. december, planlægger man at observere genstanden i 10 timer på forskellige radiobølger.

»Med vores udstyr på Green Bank kan vi opfange signaler med styrker svarende til en mobiltelefon, hvis de kommer ud fra objektet« siger Yuri Milner, milliardæren bag programmet, til Scientific American og fortsætter:

»Vi har ikke lyst til at være sensationelle på nogen måder, og vi er meget realistiske omkring vores chancer for, at den er kunstigt skabt, men fordi det er en unik situation, så synes vi, at menneskeheden godt kan ofre 10 timers observationstid med det bedst tilgængelige udstyr i verden til at efterprøve den usandsynlige hypotese.«

mdm

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts