KORT NYT FRA UDLANDET:
Indtil videre har den udbredte idé været, at plantning af træer hjælper med at nedsætte den globale opvarmning. Nu viser ny forskning, at dette ikke altid er tilfældet. Det skriver bbc.com.
Studiet viser, at det i høj grad kommer an på, hvilke slags træer man planter – for de såkaldte “forkerte” arter kan faktisk være med til at øge temperaturerne i stedet for at begrænse opvarmningen.
Fra 1850 og frem til i dag er Europas skove vokset med 386.000 kvadratkilometer, og forskerne mener, at det er skiftet fra bredbladede arter til nåletræer, som er hovedårsagen til den negative indvirkning på klimaet.
»I kraft af skiftet til nåletræer var der en opvarmning af Europa på næsten 0,12 grader. Det sker, fordi nåletræerne er mørkere og absorberer mere solstråling,« siger en af forskerne bag studiet Dr. Kim Naudts, som er miljøforsker på Max Planck Institute for Meteorology i Hamburg, Tyskland, til BBC.
Forskerne rekonstruerede 250 års skovdrift i Europa og fandt frem til, at skove, der er kontrollerede af mennesker, kan oplagre langt mindre kulstof end skove, der får lov at gro naturligt. Derfor foreslår de nu, at når nåletræer fældes, skal bredbladede arter erstatte dem for at undgå, at vores klima bliver varmere.
Der er dog lavet andre studier, der viser, at også regnskov kan være med til at nedsætte den globale opvarmning, da det er i stand til at absorbere store mængder af kulstof fra atmosfæren. Det skriver bbc.com.
Studiet er udgivet i tidsskriftet Science.
Læs også:
Klimaforandringer fordobler risiko for oversvømmelser
Den globale klimapause er en myte
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
amo