20 procent af klodens udledning af drivhusgasser kommer fra skovfældning i tredje verdens lande. Det viser en ny undersøgelse fra FNs fødevareorganisation, FAO. De står også bag mange forskningsprojekter og en del statistik, skriver Infosylva, FAOs netmagasin.
Vietnam er et af de få lande, der trækker udviklingen i en positiv retning ved at udvide deres skovareal med 1 procent om året. Det lyder ikke af meget men taget over en række år bliver det markant.
Tilbage i 1990 havde Vietnam skov på 28,8 procent af deres areal, mens seneste tal – fra 2007 – viser, at de nu har 43,3 procent. Til sammenligning udgjorde det danske skovareal henholdsvis 10,5 og 11,9 procent i de samme år.
Skovene i Bangladesh er ved at forsvinde helt
I den anden ende af skalaen ligger Bangladesh, hvor planer for at stoppe afskovning af det lille flade land der ofte plages af store oversvømmelser, ikke er lykkedes. Det gør Centre for International Forestry Research (CIFOR) opmærksom på i deres seneste tidsskrift (link).
Ifølge CIFOR, der har deres hovedsæde i Indonesien, forsvinder skoven i Bangladesh med alarmerende 90 procent og kan snart være helt væk, hvis der ikke bliver sat ind for alvor.
Landets øverste skovmyndighed, Ministry of Forests and Environment (MoFE), er uenig i CIFORS opgørelse.
Men CIFOR holder fast i at kun 6,7 procent af Bangladesh dækket af skov – mens der burde stå 25 procent ifølge en statisk fra FAO fra 2009.
Verdens største mangroveskov trues
Hvert år forsvinder 10 kvadratkilometer skov. Det er voldsomt for et land, der kun er cirka på tre gange Danmarks størrelse. De mere end 162 millioner mennesker bor så tæt, at det ville svare til at hele den danske befolkning stuvede sig sammen nord for Limfjorden.
Det er forskelligt, hvordan de enkelte lande selv gør deres skovstatistik op. I fx Malaysia udgør store monokulturer af oliepalmeplantager over halvdelen af landets landsbrugsareal, og tæller også med i skovstatistikken. Men store områder af regnskov med dens liv ryddes til fordel for palmeolieplantager. I dag er der under 3 procent tilbage af gammel jomfruelig regnskov, det meste på Borneo.
I Bangladesh ligger 2/3 af verdens største mangroveområde – Sundarbans , resten vokser på den anden side af grænsen, i Indien. Også mangroveskoven ryddes i stor stil, og uden dens beskyttende kystbarriere, bliver landet mere udsat for voldsomme oversvømmelser, der også ødelægger rismarkerne bag.