Voynich-manuskriptet, som er skrevet mellem det 15. og 16. århundrede, er kendt som ’verdens mest mystiske middelalderlige manuskript’. Den har i mange år mystificeret kryptografer, matematikere og lingvister, fordi ingen kunne knække koden i teksten. Mange mente, at bogens indhold var et fupnummer og virkeligheden slet ikke betød noget som helst.
Men nu antyder et nyt studie, publiceret i tidsskriftet PLoS One, at teksten rent faktisk indeholder et budskab. Forskerne bag mener at have fundet sproglige mønstre, som de mener, er meningsbærende ord, i den 240 siders lange håndskrevne tekst. Det skriver BBC News.
Marcelo Montemurro fra the University of Manchester i England har brugt mange år på at analysere bogens sproglige mønstre og siger, at han håber på at kunne knække tekstens kode, hvilket han mener, at hans nye forskning bringer ham ét skridt tættere på at gøre.
»Teksten er unik, der findes ingen tilsvarende værker, og alle tidligere forsøg på at knække et muligt budskab i teksten er slået fejl. Men det er ikke så nemt at afvise manuskriptet som meningsløs volapyk, nu hvor det faktisk viser betydelige sproglige strukturer.«
Forskerne brugte elektroniske statistiske metoder til at analysere teksten, en metode som tidligere har vist sig at virke i andre sammenhænge.
Voinich-manuskriptet er tidligere blevet studeret af mange professionelle og amatør-kryptografer, inklusiv nogle af de mest fremtrædende amerikanske og britiske kodebrydere fra Anden Verdenskrig.
Bogen er opkaldt efter den polsk-litauiske-amerikanske boghandler Wilfrid M. Voynich, som fik fat i den i 1912. I øjeblikket er Voinich-manuskriptet opbevaret i ‘The Beinecke Rare Book and Manuscript Library’ på Yale University.
Læs også: Mayaernes mystiske blå farve