KORT NYT FRA DANMARK:
Et specielt fund af en benspids på Fyn rykker markant ved Danmarks historie. Det skriver tv2fyn.dk.
Benspidsen har været i privateje hos en familie siden 1940’erne. Først i 2008 fandt man ud af, at der var tale om et danefæ, og Odense Bys Museer modtog benspidsen. Nu ved man, at den er langt ældre end først antaget.
»Vi troede, at den var dateret til at være 8000. f.v.t., men ved hjælp af forskellige undersøgelser kan benspidsen dateres til omkring 10.500 f.v.t..,« siger Karsten Kjer Michaelsen til tv2fyn.dk. Han er museumsinspektør på Møntergaarden i Odense Bys Museer.
Benspidsen er udsmykket som en hugorm ved Fogense Enge vest for Bogense. Ifølge Karsten Kjer Madsen rykker fundet til vores begreb om, hvordan man udsmykker ting, og hvordan samfundet så ud i den tidlige danmarkshistorie.
Man kan desuden ud fra fundet se, at folk dengang havde en forestilling om, at hugormen var et magisk dyr.
Den nye datering på benspidsen får også betydning for andre genstande på museet, da dele af udsmykningen er identisk med lignende træk på andre genstande fra stenalderen.
»Lige pludselig har vi en række fund, der skal rykkes med benspidsen tilbage i tiden,« forklarer Karsten Kjer Michaelsen til tv2fyn.dk.
Læs også:
Se animation: Arkæologer finder underjordisk ‘super-Stonehenge’
Stenaldergrav sladrer om forfædres syn på liv og død
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd