Grønlænderne går en fremtid i møde, hvor de skal leve af deres råstoffer. Derfor har Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) og Københavns Universitet nu nedsat et universitetsudvalg, som undersøge hvordan Grønlands geologiske ressourcer bliver bedst udnyttet, og hvordan den nye råstofindustri kan blive til mest gavn for udviklingen af det grønlandske samfund og for samspillet mellem Grønland og Danmark. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Formanden for Grønlands Selvstyre Kuupik Kleist og den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt bakker op om det nye samarbejde mellem de to universiteter.
Det nye udvalg skal blandt andet se på hvilke muligheder, der er i Grønland for at udvinde råstoffer, og hvordan ressourcerne kan skabe værdi i Grønland i form af blandt andet vækst og beskæftigelse. Udvalget skal også analysere, hvordan minedrift, olieudvinding og storskalaprojekter kan gøres så bæredygtigt som muligt med respekt for miljøet og de mennesker, der lever og bor i Grønland.
»Grønland og Danmark har historisk set tætte relationer, og Københavns Universitet har i mere end 100 år haft forskere i Grønland på for eksempel Arktisk Station og beskæftiget sig med klimaforskning på indlandsisen og uddannelse i eskimologi. Et fælles udvalg kan skabe den viden, der er nødvendig for, at de grønlandske naturressourcer på en bæredygtig måde gør størst mulig gavn for fremtidige generationer,« siger rektor for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen.
Læs også: 100 år gamle billeder viser tidlig forskning på Grønland