KORT NYT FRA UDLANDET
Traumer sætter sig på sjælen og er særligt skadelige, når de optræder i de unge år. Det er den gængse overbevisning, mange nok har.
Nu viser et overraskende studie, at børn som bliver udsat for en traumatisk oplevelse udvikler sig i positiv retning det efterfølgende år. De bliver både mere empatiske og omsorgsfulde, skriver forskning.no.
»Når børn er vidne til- eller bliver udsat for noget ubehageligt, får de meget opmærksomhed, trøst og hjælp, og de sociale relationer i børnehaven bliver gerne stærkere. Antageligt viderefører børnene den øgede omsorg, de selv har fået,« siger en af forskererne bag studiet Anne Inger Helmen Borge fra Oslo Universitet til forskning.no.
Ud af de 592 børn, hun og hendes kollegaer har undersøgt, havde hvert femte barn været udsat for en hændelse, der kunne karakteriseres som traumatisk. Der var blandt andet tale om skilsmisser, dødsfald, vold og alvorlig sygdom.
Forskerne talte med børnenes forældre og pædagoger for at finde ud af, hvordan børnenes fysiske og følelsesmæssige adfærd havde været før, den dramatiske hændelse fandt sted. Et år efter gentog de samtalerne for at finde ud af, om adfærden havde ændret sig.
Samtidig sammenlignede de historierne med de børn, som ikke havde oplevet noget traumatisk. Resultatet af studiet går stik mod forventningen, og det tyder ifølge forskerne på, at børn ikke er så skrøbelige, som voksne ofte vil gøre dem.
»Forældre må ikke få skyldfølelse og bekymre sig for meget. Børn er gerne mere robuste, end vi tror, hvis de ellers har en stabil familie og et godt miljø omkring sig,« siger professor Anne Inger Helmen Borge til forskning.no.
Planen er nu at forske videre for at klargøre, hvorvidt adfærden ændrer sig hos børnene, når der er gået længere tid end et år.
Læs også:
Psykisk traume gør piskesmæld værre
Vi ved for lidt om traumehjælp til børn og unge
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv