Har du problemer med blodtrykket, så var det måske en god idé at finde et oldboyshold og kaste dig ud på grønsværen igen.
Ny forskning viser nemlig, at der ikke skal mere end to timers ugentligt motionsfodbold til at sænke blodtrykket radikalt hos midaldrende mænd med forhøjet blodtryk, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Efter seks måneder vil du også være i markant bedre form både når det angår fysisk arbejde og når det gælder daglige gøremål, som at cykle og gå op ad trapper.
Center for Holdspil og Sundhed har lavet et forsøg med 33 inaktive mænd på 30 – 55 år med mildt til moderat forhøjet blodtryk.
Efter lodtrækning deltog den ene del af gruppen i struktureret træning med motionsfodbold to gange èn time om ugen, mens den anden gruppe i forsøget gik til læge og fik kontrolmålinger af blodtrykket – samt anbefalinger om en sundere livsstil med bedre kost og mere motion.
”Deltagerne i fodboldgruppen havde et markant fald i det systoliske og diastoliske blodtryk på 13 og 8 mmHg, og hele 75 % af deltagerne fik normaliseret deres blodtryk gennem træningsperioden. Fodboldgruppens deltagere slap også af med to kilo fedt og havde en stigning i kondital på 9 % – foruden et fald i hvilepuls på hele 8 slag per minut. Hvad angik gruppen, der fik lægelige anbefalinger om sundere livsstil, var effekten mindre, men dog positiv,” fortæller professor Peter Krustrup, som har forsket i de sundhedsmæssige effekter af fodbold i 10 år. Han fortsætter:
“I lægerådgivningsgruppen blev blodtrykket sænket med henholdsvis 8 og 3 mmHg. Men det lykkedes kun i meget begrænset omfang at gøre deltagerne i rådgivningsgruppen mere fysisk aktive, og denne gruppe havde ingen forbedringer i den fysiske form over de seks måneder, som forsøget varede. Resultaterne af dette studie påviser, at blot to timers ugentlig motionsfodbold er en effektiv behandling af forhøjet blodtryk og giver en bredspektret reduktion af risikofaktorer for hjertekarsygdom”.
Resultaterne vil blive offentliggjort i det anerkendte amerikanske tidsskrift Medicine & Science in Sports & Exercise.
Læs også: Derfor hader kvinder fodbold