I et stort studie af de socioøkonomiske omkostninger ved hjernesygdommen Parkinsons, har danske forskere opdaget, at meget tidlige symptomer kan ligge gemt i drømmesøvn – eller REM-søvnen. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
– Vores undersøgelse viser, at Parkinsons-patienter otte år før deres diagnose blev stillet, havde arbejds- og sundhedsmæssige tegn på, at der var noget galt, fortæller professor i klinisk neurofysiologi Poul Jennum fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet og Søvncentret på Glostrup Hospital.
Parkinsons sygdom er en hjernesygdom, der mest kendes for at give rystelser. Lidelsen er kronisk, uhelbredelig, og påvirker med tiden både bevægelsesapparatet og mentale evner, hvorfor den får omfattende indflydelse på patienten og den nære familie.
»Vi så i undersøgelsen, at otte år før diagnosen blev stillet, havde Parkinson-patienter arbejds- og sundhedsmæssige tegn på, at der var noget galt,« fortæller professor i klinisk neurofysiologi Poul Jennum fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet og Søvncentret på Glostrup Hospital.
Blandt de meget tidlige symptomer er søvnlidelsen RBD eller REM sleep behavior disorder (REM-søvns-adfærdslidelse). REM er et særligt stadie under nattesøvnen, hvor vi drømmer, og vores øjne bevæger sig i hurtige ryk bag øjenlågene (deraf navnet REM: Rapid Eye Movement). For at vi ikke udlever vores drømme, slukker kroppen normalt for bevæge-apparatet under REM-søvnen, men ved RBD er det stadig aktivt. Det betyder, at REM-sovende med RBD får forskellige typer adfærd fra simple spjæt med arme og ben, til at den sovende sparker, skriger, slår, griber eller springer ud af sengen.
»I nogle tilfælde kan adfærden blive voldelig og føre til skader på både patienten eller deres sengepartner,« forklarer Poul Jennum.