Sukkermolekyler dekorerer kroppens byggesten – proteinerne. De påklistrede sukkermolekyler rummer på flere måder nøglen til proteinernes livsvigtige funktioner i organismen. Årsagen er, at proteinet former sig efter de kæder af sukkermolekyler, som klistrer sig fast til proteinet: et manglende led i kæden kan forårsage dysfunktioner i proteinet og dermed sygdomstilstande.
Den indsigt er ny dansk forskning nu blevet klogere på, skriver Københavns Universitet. Fremskridtet kommer fra forskere på Copenhagen Center for Glycomics i et nyt studie, som er blevet offentliggjort i PNAS. Her har de undersøgt et særligt enzym, der har betydning for den biokemiske dekorations-proces:
»I vores forsøg har vi lammet enzymets funktion i humane leverceller og dermed fundet frem til proteiner, der ikke længere er dekoreret med sukker. En række af disse proteiner er afgørende for kolesterol- og fedtstofskiftet og dermed for niveauet af det gode kolesterol i blodet,« siger postdoc Katrine Schjoldager.
»På lang sigt vil vi kunne måle niveauet af disse proteiner i en blodprøve og på den måde udvikle præcise diagnostiske værktøjer, som kan screene for, hvem der har risiko for at udvikle hjertekarsygdomme.«