En flok ingeniørstuderende på Aalborg Universitet er i gang med at udvikle en art mobil kalender til autister, der kan gøre livet nemmere for en gruppe handicappede børn, deres pædagoger og forældre. Kalenderen holder hele tiden børnene opdaterede med, hvad de skal, via billeder og timeglas.
Lektor Ulrik Nyman, Institut for Datalogi på Aalborg Universitet, er selv far til en dreng med autisme. Sønnen går på institutionen Birken, der gav ham et indblik i autisternes verden, og det gav ham en idé: Hvorfor ikke lade de ingeniørstuderende arbejde med udvikling af en række mobile løsninger, som børnene på Birken, deres forældre og pædagoger kunne bruge.
Specialbørnehaven Birken i Langholt nord for Aalborg huser 12 børn i alderen to til seks år med forskellige grader af udviklings- og kontaktforstyrrelser. Endnu er børnene så små, så mange af dem ikke har fået stillet en diagnose, men nogle af dem har autisme eller har autisme-lignende symptomer. Og et af de symptomer er, at de har brug for en meget struktureret og forudsigelig hverdag. Derfor bruger børnehaven et velkendt system, hvor man laminerer billeder eller tegninger, limer velcro på bagsiden og sætter billederne op på tavler, så hvert enkelt barn ved, hvad vedkommende skal. Pædagogerne bruger også gammeldags sandure – timeglas af forskellig længde – så børnene eksempelvis ved, hvor længe de skal sidde og spise, spille spil eller være på toilettet. Det giver barnet ro.
»Men ofte bruger vi unødig tid på at lede efter de sandure,« forklarer pædagog Mette Als Andreasen, Børnehaven Birken.
»Jeg tænkte, at det måtte være nemmere og smartere at kunne vise billeder fra tablets, de kan tage med sig,« forklarer Ulrik Nyman.
Læs også på Videnskab.dk
Genetisk link mellem ADHD og autisme