Smartphones skal øge trygheden hos forældre til for tidligt fødte børn og gøre det muligt for familierne at komme hurtigere hjem fra sygehuset, skriver Aalborg Universitet.
Et projekt med titlen ”Lifeline” vil gøre nogle af de overvågningsmuligheder, som er kendt fra sygehusenes intensivafsnit, tilgængelige på mobiltelefonen.
Forældrene får via målinger mulighed for at følge børnenes tilstand, og de får støtte til at vurdere, om barnet er i en kritisk tilstand eller på vej til at komme det. I givet fald vil systemet gøre forældrene opmærksomme på det, så de kan kontakte et call-center via en indbygget videoforbindelse.
Løsningen skal forbedre muligheden for hjemmebehandling af de for tidligt fødte børn og børn med astmatisk bronkitis, så de kan komme tidligere hjem fra hospitalet.
Projektet bliver ledet af den danske telemedicin-virksomhed Viewcare A/S i Herlev. Med input fra sundhedsteknologiske forskere fra Aalborg Universitet vil samarbejdet køre på sygehuse flere steder i landet.
»Vi er med i arbejdet, fordi vi har erfaring fra en række tidligere projekter med såkaldt telemedicin. Så vi ved noget om borgernær sundhedsteknologi, der gør det muligt for patienter at blive behandlet og sundhedsovervåget i eget hjem med de fordele, det giver,« udtaler institutleder Kim Dremstrup fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.
Fornyelsesfonden støtter projektet med 4,6 millioner kroner.
Læs også på Videnskab.dk