Lægemidler virker langt fra ens på alle. 30-40 procent af de danskere, der er i behandling for depression, oplever ingen eller en utilstrækkelig effekt af deres medicin.
Et nyt forskningsprojekt udforsker nye veje i behandlingssystemet – og vurderer økonomien bag. Svetlana Østergaard fra Institut for Farmakologi og Farmakoterapi på Københavns Universitet har netop forsvaret sin ph.d.-afhandling med overskriften: Rational Individualised Pharmacotherapy in Depression Management på Det Farmaceutiske Fakultet:
»På baggrund af forskellige datakilder har jeg foretaget en cost-effectiveness-analyse på sundhedssystemets vegne. Hvad er den mest lønsomme behandlingsform?«
»Analysen viste med al tydelighed, at et skræddersyet behandlingsforløb med medicin i kombination med samtaleterapi er det mest gavnlige. Her får et større antal patienter det bedre. Selvom omkostningerne ved kombinationsbehandling er større i det enkelte tilfælde, kan behandlingsformen betale sig, fordi mulighederne for helbredelse er bedre,« siger Svetlana Østergaard i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.
Ifølge Svetlana Østergaards undersøgelse har patienter i kombinationsbehandling dobbelt så stor sandsynlighed for at få det bedre, som de patienter der udelukkende modtager medicinsk behandling.