Et nyt forksningprojekt har har interviewet lærere og skoleledere på syv forskellige skoler i to kommuner. Målet var at finde ud af, hvordan de evindelige krav til dokumentation og registrering blev håndteret på de forskellige skoler. Det skriver arbejdsmiljoviden.dk.
»Vi kunne se, at nogle skoler var bedre end andre til at gøre dokumentationskravene meningsfulde i forhold til lærernes egen arbejdssituation. For eksempel ved at man brugte kravet om elevplaner til at forbedre undervisningen og forældresamarbejdet,« siger Karen Albertsen, der er en af forskerne bag projektet.
Den sociale kapital på de deltagende folkeskoler blev vurderet på baggrund af trivselsmålinger i de to kommuner.
Social kapital måles i begge kommuner via de to dimensioner: Tillid og retfærdighed. For eksempel stoler ledelsen på at medarbejderne gør et godt stykke arbejde og bliver konflikter løst på en retfærdig måde?
Dokumentationskrav integreres i pædagogikken
Skoler med høj og lav social kapital reagerede umiddelbart på samme måde på nye eksterne krav om dokumentation ved i første omgang at forsøge at opfylde dem på så enkel en måde som muligt.
»Men inden for en relativ kort periode havde skoler med høj social kapital integreret opfyldelsen af de eksterne krav i skolens eksisterende pædagogiske metoder. Mens skoler med lav eller middel social kapital havde sværere ved at igangsætte en sådan proces,« fortæller Karen Albertsen.
En måde at gøre dokumentationskrav meningsfulde på, er ved at betragte dem som en del af kerneopgaven, påpeger Karen Albertsen på.
»Det er vigtigt at tale om, hvad der er kerneopgaven, så dokumentationskravene ikke kun bliver opfattet som udefrakommende krav eller urimelige opgaver, men også som noget der er og kan understøtte kerneopgaven,« siger hun.
Forskningsprojektet ’Engagement eller mistillid – håndteringen af dokumentationskrav i folkeskolen’ er blevet udført af Team Arbejdsliv, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Task Consult. Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.
Læs også: Ny test opdager ordblindhed hos femårige