Det nytter, at det offentlige har instans, der kan hjælpe arbejdsskadede borgere med at fastholde kontakt til arbejdsmarkedet.
Det er meldingen i en ny SFI-rapport, som evaluerer en prøveordning med et såkaldt Fastholdelsescenter, som blev etableret af Arbejdsskadestyrelsen i 2008, skriver sfi.dk.
Centrets formål var at øge kvaliteten af sagsbehandlingen og forbedre samarbejdet med kommunerne om at hjælpe arbejdsskaderamte borgere, der er i fare for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.
Centret bygger bro
I undersøgelsen vurderer fire centrale aktører – kommuner, forsikringsselskaber, fagforeninger og arbejdsgivere – centrets indsats. Og vurderingerne er overvejende positive.
Fastholdelsescentret bidrager til at bygge bro mellem de forskellige interessenter og den borger, der har fået en arbejdsskade. Samtidig kan instansen blandt andet træffe midlertidige afgørelser om erstatning, der kan sikre, at den skadelidte ikke havner i et økonomisk tomrum.
Rundbordssamtaler er et hit
De interviewede fremhæver især muligheden for rundbordssamtaler, hvor alle parter – også den arbejdsskaderamte selv – kan vende situationen med en medarbejder fra centeret.
Vigtig er det også, at centeret har mulighed for at træffe midlertidige afgørelser om erstatning, der kan sikre at borgeren ikke havner i et økonomisk tomrum på grund af arbejdsskaden.
»I dag er det frivilligt, hvorvidt parterne vil inddrage Fastholdelsescenteret i en sag. Med baggrund i vores resultater kan man spørge om det ikke ville være en fordel, at centret blev inddraget i alle de alvorligere arbejdsskadesager,« siger seniorforsker Helle Holt, der er en af rapportens forfattere.
De fire aktører påpeger dog også, at centret ikke løser alle de regelsammenstød og interessesammenstød, der kan opstå. Sammenstød, aktørerne oplever som en barriere for at kunne fastholde den skadelidte på arbejdsmarkedet.
Læs også: Moral-medicin skal redde verden