KORT NYT FRA DANMARK:
Hvis du gerne vil spise og drikke så bæredygtigt som muligt, skal du:
-
spise mindre kød, især oksekød. Spiser du 35 procent mindre kød og putter frugt, grønt eller fuldkornsprodukter i munden i stedet, skærer du en fjerdedel af din kosts miljøbelastning væk.
-
undgå madspild. Hvis du undgår at smide ud, kan du spare op mod en femtedel af din kosts miljøbelastning.
- købe lokale fødevarer i stedet importerede og på den måde typisk spare 7 procent af kostens samlede miljøbelastning.
Sådan konkluderer forskerne Henrik Saxe og Jens Adler-Nissen fra Københavns Universitet, der i en ny rapport for Fødevarestyrelsen har set blandt andet den nyeste forskning igennem.
Forskerne bemærker, at det også er en god ide at købe økologisk, så længe fødevarerne ikke er importeret og på den måde alligevel har belastet miljøregnskabet på grund af transporten.
En undtagelse fra at købe importerede fødevarer er at købe visse typer kød, f.eks. lam fra New Zealand, som på grund af dyrenes opvækst alt i alt er en mere miljøvenlig investering end at købe lammekød fra Europa.
Læs meget mere i rapporten Miljøpåvirkninger af importerede økologiske fødevarer: Frugt, grønt og ost
Læs også:
Bør vi spise mindre kød for klimaets skyld?
Din bæredygtige livsstil belaster fjerne lande
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
th