Din bæredygtige livsstil belaster fjerne lande
Vi tænker som regel bæredygtighed som noget lokalt - men forsøg på f.eks.at gøre byer bæredygtige kan faktisk have negative konsekvenser i fjerne lande. Nyt forskningsprojekt kaster lys over de skjulte faldgruber.

Det at købe lokalt dyrkede varer anses af mange som et bæredygtigt valg. Men handlingen kan underminere levevilkårene for bønder på den anden side af kloden. (Foto: Colourbox)

Det at købe lokalt dyrkede varer anses af mange som et bæredygtigt valg. Men handlingen kan underminere levevilkårene for bønder på den anden side af kloden. (Foto: Colourbox)

 

Bæredygtighed er et begreb, der for alvor er kommet i fokus de seneste år.

Derfor ved vi efterhånden godt, at vi skal forurene mindre, genbruge mere og helst spise fødevarer, der er dyrket lokalt.

Men bæredygtighed skal ikke kun tackles som et lokalt problem, sådan som det ofte sker i dag. Politiske tiltag i bæredygtighedens navn kan nemlig få utilsigtet negative konsekvenser i fjerne lande, hvis ikke vi nytænker, hvad begrebet bæredygtighed indebærer.

Det konkluderer ny forskning af danske og amerikanske forskere. Resultatet er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

»Når man taler om f.eks. byers bæredygtighed, fokuserer man som regel kun på selve byerne og omegnen – eksempelvis om byerne er selvforsynende. Men der findes mange komplekse koblinger mellem bybefolkningers levevilkår og presset på ressourcer.«

Fakta

Artiklens idéer er resultatet af et samarbejde mellem to internationale forskningsprogrammer: 1) Global Land Project – et internationalt global change forskningsnetværk, som har været huset af Københavns Universitet i 2006-2011 2) UGEC – et andet internationalt global change forskningsnetværk forankret på Arizona State University, USA

»For eksempel beslaglægges tit store landbrugsarealer helt andre steder på Jorden. De koblinger indtager ikke en central plads, når man taler om bæredygtighed og bæredygtig arealanvendelse i dag,« fortæller en af forskerne bag artiklen, Anette Reenberg, der er professor ved Institut for Geografi og Geologi på Københavns Universitet.

Skjulte koblinger belaster fjerne dele af kloden

Ifølge Anette Reenberg kan de skjulte koblinger betyde, at tiltag for at skabe lokal bæredygtighed faktisk er langt fra at være bæredygtig i det større perspektiv, fordi den belaster andre dele af verden.

»Når vi eksempelvis producerer grise i Danmark, er en fjerdedel af foderet dyrket i Argentina, og hovedparten af efterspørgslen er drevet af forbrug i andre lande såsom Kina. Dermed belaster svineproduktionen i Danmark også arealer på den anden side af kloden, selv om man umiddelbart vurderer produktionens bæredygtighed alene ved at se på de lokale forhold,« uddyber hun.

På samme måde bliver det at købe lokalt dyrkede varer anset som et bæredygtigt valg. Men handlingen kan samtidig underminere levevilkårene for bønder på den anden side af kloden og dermed have negative konsekvenser for bæredygtigheden på globalt plan.

Teleconnections fokuserer på de skjulte koblinger

I artiklen foreslår Anette Reenberg og hendes kollegaer, at man kan bruge begrebet ’teleconnections’ til at skabe en ny teoretisk forståelsesramme for, hvordan man ser på bæredygtighed.

Fakta

Klodens landareal er under stigende pres. Siden 1999 er befolkningstallet steget fra seks til syv milliarder mennesker i dag, og ifølge FNs udregninger vil tallet være på ni milliarder i år 2050. Mere end halvdelen af verdens befolkning lever i byer, og stadig flere kommer til. Tendensen øger behovet for at forstå bysamfundenes rolle i det globale spil om ressourcer.

’Teleconnections’ går ud på at udforske de indbyrdes koblinger mellem fjerntliggende steder.

Ved hjælp af begrebet kan forskerne derfor undersøge nye dimensioner af, hvilke konsekvenser det stadigt stigende pres på klodens landressourcer og landbrugsarealer har på globalt plan. Et pres, der for eksempel skyldes, at den stigende økonomiske velfærd i lande som Kina og Indien har skabt et stadig mere arealkrævende forbrugsmønster.

»Teleconnections kan bruges til at justere den gængse måde, vi hidtil har set på koblingerne mellem land, befolkningsudvikling og urbanisering. Begrebet tydeliggør, hvilke konsekvenser de skjulte forbindelser mellem fjerntliggende steder har for, hvordan vi tolker en bæredygtig anvendelse af klodens landressourcer.«

»Den forståelse er nødvendig, hvis man skal sikre, at de politiske løsninger om bæredygtighed rent faktisk får den ønskede effekt,« slutter Anette Reenberg.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk