Der er brug for, at universiteterne og politikerne finder ud af, hvordan uddannelserne på de danske universiteter igen kan blive til laboratorier for innovation og stærk tænkning, der kan tiltrække og fastholde de bedste og mest originale studerende, skriver Hanne Leth Andersen ifølge en pressemeddelelse i en kronik i Politiken.
I kronikken forholder hun sig kritisk til de mange spørgeskemaer, undersøgelser og evalueringer, der i stigende grad præger uddannelses- og forskningsverdenen:
”Måling er kommet for at blive. Men den flytter ikke verden for os (…) Reaktionerne på de mange undersøgelsers negative eller foruroligende resultater er næsten altid en placering af aben, ansvaret eller fejlen. Den kan i de topstyrede systemer næsten altid placeres hos ledelsen, som efterfølgende sender pålæg om forandring nedad i systemet. Det svækker uundgåeligt den enkeltes motivation som mulig aktør”, skriver hun og efterlyser i stedet et uddannelsessystem med større tillid til den enkelte medarbejder og studerende, til hans og hendes ansvarsfølelse, kreativitet og originalitet.
Hanne Leth Andersen mener, at kontrol-tendensen svækker både de innovative kræfter på universiteterne og kvaliteten i uddannelserne og forskningen. I kronikken fastslår hun, at man ikke kan måle sig til bedre universiteter, bedre forskning eller bedre undervisning.
”Udfordringen for de moderne universiteter er at genskabe græsrodsånden og ansvaret for egne arbejdsforhold og eget handlerum”, skriver hun.
Annonce:
Vil du være den klogeste ved middagsbordet?
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev med fascinerende viden direkte i din indbakke.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Om Videnskab.dk