KORT NYT FRA UDLANDET:
Under den seneste istid for titusindvis af år siden blev Grønland pludselig varmere. 200 år senere havde verdenshavene spredt varmen rundt på kloden, så Antarktis fik klimaforandringer, der svarede til dem på Grønland.
Det viser nye analyser af iskerner, udboret fra den 3,5 km tykke iskappe i Vestantarktis.
»Det viser, hvordan havstrømme kan overføre klimaforandringer, som starter i Arktis, på tværs af kloden og helt ned til Antarktis. Det kan hjælpe os med at forudsige, hvordan menneskeskabte variationer i klimaet kan sprede sig på vores planet,« siger Kendrick Taylor, ledende forsker på WAIS Divide-projektet, som udboringerne i Vestantarktis kaldes, i en pressemeddelelse fra National Science Foundation, der har finansieret forskningen.
Iskerner er sladrehanke om fortidens klima, fordi sammenpresset sne og isen har optaget og arkiveret hundredtusindvis af års niveauer af drivhusgasser, overfladetemperatur, vindmønstre og havtemperaturer. Det har man vidst, siden danske Willi Dansgaard i 1950’erne opdagede en sammenhæng mellem ilt-isotoper i regnvand og temperaturen, da nedbøren faldt.
Samme Dansgaard har lagt navn til de store udsving i temperatur, som prægede den seneste istid, hvor Grønland bevægede sig ind og ud af varme perioder på under 20 år; meget hurtigere, end de klimaforandringer vi ser i dag. De såkaldte Dansgaard-Oeschger-begivenheder fandt sted hele 25 gange ifølge danske Center for Is og Klima (som i bund og grund er Willi Dansgaards forskergruppe i nutidig indpakning).
Det er de temperaturforandringer, amerikanske forskere nu har sporet konsekvenserne af i iskerner i Antarktis.
Selvom forskerne kan bruge de nye oplysninger til at forbedre nutidens klimamodeller, påpeger forskerne også, at der er forskel på mekanismerne.
»De pludselige klimaforandringer i istiden var regionale og skabt af kæmpe-ændringer i havstrømmene. Ændringerne i temperatur og nedbør, som nu finder sted, er globale og især forårsaget af forhøjede niveauer af CO2 i Jordens atmosfære,« siger Christo Buizert, postdoc ved Oregon State University og førsteforfatter på en videnskabelig artikel i Nature, der beskriver de nye analyser.
Læs også:
Hvornår kommer den næste istid?
Global opvarmning: Hvad er op og ned i debatten om CO2’s effekt på klimaet?
Havet driver klimaforandringen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
th