KORT NYT FRA UDLANDET:
I fremtiden kan mennesker, der lider af Parkinsons sygdom, måske skære ned på den ‘rigtige’ medicin, hvis de skiftevis bruger placebomedicin i stedet. Det skriver Nature.com.
Placebo kan nemlig sammen med ægte medicin være med til at holde symptomerne på Parkinsons sygdom nede. Det fortæller italienske forskere fra blandt andet University of Turin i et studie i tidsskriftet The Journal of Physiology.
I studiet var en saltvandsindsprøjtning nok til at holde en række forsøgspersoners symptomer på Parkinsons sygdom nede, hvis de i forvejen havde fået 1-4 daglige indsprøjtninger med rigtig medicin.
Placebomedicinen gav forsøgspersonerne øget hjerneaktivitet, og deres muskler blev mere afslappede. Det er begge positive tegn i behandlingen af Parkinsons sygdom.
Hvis forsøgspersonerne havde fået fire eller flere indsprøjtninger med rigtig medicin, var der ingen målbar forskel på effekten af placebomedicin og rigtig medicin, fortæller forskerne.
Det er stadig uvidst, hvorfor placebomedicinens effekt bliver stærkere, når forsøgspersonerne først har fået mere af den rigtige medicin.
Muligvis er forklaringen, at forsøgspersonerne efterhånden lærer associere den medicinske effekt med indsprøjtningen af placebomedicin, forslår neurologen Christopher Goetz fra Rush University Medical Center i USA over for Nature.com.
Han sammenligner effekten med et berømt forsøg af den russiske fysiolog Ivan Pavlov, der observerede, at hunde begyndte at savle, når de forbandt en bestemt situation med at blive fodret.
Læs også:
Placebo ændrer hjernen og lindrer depression
Kan man omvende en bøsse med elektroder i hjernen?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on