KORT NYT FRA UDLANDET:
For de fleste kræftpatienter er det ikke den oprindelige tumor, som udgør den større helbredsrisiko. Det er de såkaldte metastaser, som er spredningen af kræftsygdommen til eksempelvis lunge, lever eller hjerne.
Men i et nyt studie på mus er det lykkedes forskere at udvikle en metode, som snyder de spredte kræfttumorer til at indtage gift. Det skriver sciencemag.org.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Biotechnology.
Op til 50 procent af de kræftramte mus, som fik den nye behandlingstype, havde ingen tegn på metastatiske – spredte – kræfttumorer otte måneder efter behandlingen, viser studiet. Hvis de resultater kan overføres til mennesker, svarer det til at være kræftfri i 24 år.
»Hvis behandlingen fungerer på mennesker, og vi bare ser en lille andel af den tilsvarende overlevelsestid, så betyder det stadig, at patienternes liv kan blive markant forlænget med mange år. Det betyder i bund og grund, at vi kan tilbyde en kur til den gruppe af patienter, som i dag får at vide, at der ingen kur er,« siger ekspert i nanomedicin Mauro Ferrari, som er CEO ved Houston Methodist Resarch Institute og medforfatter på studiet, ifølge sciencemag.org.
Omdrejningspunktet for den nye behandlingsform er et kemoterapeutisk middel, som hedder doxorubicin (forkortet dox). Stoffet har været en grundsten i kræftbehandling i flere år på grund at dets evne til at trænge ind i cellekernens DNA og forhindre kræftcellerne i at dele sig.
Dox kan dog også dræbe muskelceller eller forårsage hjertesvigt, og kræftlæger har derfor været tøvende med at bruge det. Derfor er det særdeles attraktivt med en metode som kan sikre, at dox-stoffet kun trænger ind i kræftcellerne.
Indtil nu har det været en stor udfordring. Men i det nye studie er det lykkes forskerne at udvikle en metode, hvor en slags nano-bolde fyldt med dox-stoffet trænger ind i kræftcellernes kerner og først udløser dox’en der hvor potentialet for at dræbe kræftcellerne er størst.
Det nye studies resultater på mus er så lovende, at forskerne forventer at opstart kliniske forsøg på kræftpatienter inden for et år.
Læs også:
Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft
‘Bør føre til nobelpris’: Immunforsvar æder kæmpe kræftsvulst
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lsd