Det er lykkedes Worawan Panpipat, ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet at fremstille et stof, der kan sænke kolesterolindholdet i blodet. Det skriver Aarhus Universitet – ingeniørhøjskolen i en pressemeddelelse.
Kolesterol er en type fedt, som kroppen bruger som byggesten. Får man for meget af det, kan det sætte sig i blodårerne og stoppe dem til. Så har man større risiko for at få blodpropper og andre hjertesygdomme.
Grøntsager indeholder et stof, kaldet plantesterol, der har en sænkende virkning på kolesteroltallet. Men man skal spise ca. 400 tomater, 200 gulerødder eller 150 æbler for, at det har en reel virkning. Man har før udviklet plantesterol kemisk, men processerne er meget dyre og besværlige. Worawan Panpipats metode er både billigere og mere bæredygtig.
Det nye stof optages mere effektivt i tarmen end naturligt plantesterol. Hun har udviklet to varianter af det syntetiske plantesterol; et der er opløseligt i fedt og et der er opløseligt i vand. På den måde kan man berige forskellige fødevarer med det kolesterolsænkende stof.
Det kræver flere undersøgelser af stoffets virkning, inden det kommer på markedet. Men Worawan Panpipat håber, at stoffet kan komme mange mennesker til gavn, fordi det er billigt at fremstille og har en stor udnyttelsesgrad.
Læs også: Forhøjet kolesterol bliver overset