Selvom H7 med jævne mellemrum konstateres i fugle, er dette H7N9-virus ikke tidligere konstateret i hverken dyr eller mennesker. Til gengæld er gener, der er tæt i familie med de gener, der er i det nye virus, tidligere påvist i virus i vilde fugle.
Detaljerede genetiske analyser af de første virusisolater ved DTU Veterinærinstituttet viser, at det nye virus er en blanding af virus fra minimum tre andre virus, men de fleste af generne kommer formodentligt fra et virus af typen H9N2, der er almindeligt forekommende i fjerkræ i Kina.
De konstaterede infektioner i såvel mennesker som duer i Kina kombineret med resultatet af de foreløbige analyser af virusgenomet peger endvidere på, at dette H7N9-virus har ændret sig, så det lettere end andre fugleinfluenzavirus er i stand til at smitte mennesker og svin, men indtil videre er der ikke konstateret smitte mellem mennesker.
I modsætning til fugleinfluenza af typen H5N1 viser analysen af generne også, at det nye virus er et såkaldt lavpatogent virus, som ikke giver alvorlig sygdom i fugle. Dette betyder, at virusset kan sprede sig blandt vilde fugle, uden at det opdages. Virusset har da også spredt sig til flere provinser i Kina.
DTU Veterinærinstituttet følger situationen nøje og er i løbende kontakt med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen, men der er indtil nu intet, der tyder på, at dette virus har spredt sig til fugle, andre dyr eller mennesker udenfor Kina.
Læs også på Videnskab.dk:
Forskere: Forskning i farlige virus er ude af kontrol
Annonce:
Vil du være den klogeste ved middagsbordet?
Få Videnskab.dk's gratis nyhedsbrev med fascinerende viden direkte i din indbakke.
Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev.
Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev.
\
TOP 6
Mest læste om Om Videnskab.dk