Mandag åbnede uddannelsesminister Morten Østergaard og dekan på Aarhus Universitet Mette Thunø Danmarks første digitale laboratorium for humanister. DIGHUMLAB, som det hedder, er et nyt ambitiøst projekt, der indvarsler en helt ny digital dagsorden inden for humanistisk forskning.
Det skriver blandt andre Aarhus Universitet.
Morten Østergaard fremhævede ved åbningen, at en solid infrastruktur er forudsætning for, at Danmark kan måle sig med de bedste humanistiske forskningsmiljøer på europæisk og globalt plan. Men projektet skal også resultere i, at almindelige studerende og skoleelever kan undersøge tekster, medie- og lydfiler i digitale mikroskober og opdage nye forbindelser direkte fra deres egen computer.
Mette Thunø, der er formand for DIGHUMLABs styregruppe, viste ved åbningen en række udenlandske eksempler på digitaliseret humanistisk forskning. En virtuel model af antikkens Rom og digitale kort med pile, der viser, hvordan Rousseau og Voltaires ideer spredtes over Europa i Oplysningstiden. Kortene er genereret på baggrund af digitaliserede tekstkilder.
DIGHUMLAB er et nationalt konsortium bestående af foreløbig fire universiteter, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet, som i samarbejde med Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek skal fremme adgangen til digitale forskningsressourcer, udvikling af forskningsværktøjer, opbygning af uddannelse og forankring i internationale netværk.
Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser har bevilget 30 millioner kr. til opbygning af et dansk Digitalt Humaniora Laboratorium. DIGHUMLAB blev prioriteret på ministeriets Roadmap for Forskningsinfrastrukturer i 2010 og skal fremme humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, uddannelse og videndeling gennem adgang til digitale resurser og udvikling af nye metoder og ny forskningspraksis.
Læs også på Videnskab.dk: