KORT NYT FRA UDLANDET:
Et japansk forskerteam har fundet en bakterieart, der spiser den type plastik som findes i de fleste engangsvandflasker, skriver Los Angeles Times.
Det nye fund kan være et vigtigt skridt mod at udvikle nye metoder til at håndtere de mere end 50 millioner ton af plastiktypen, som årligt produceres på globalt plan.
Den plastisk som findes i vandflasker hedder ‘ polyethylene terephalate’, som oftest forkortes PET. Den bruges også i eksempelvis polyestertøj og bobleplast. PET er notorisk modstandsdygtig over for at blive nedbrudt af mikroorganismer i den process, som eksperter kalder ‘bionedbrydelse’. Men nu har de japanske forskere måske knækket koden.
Forskerne har døbt den nyopdagede plastikspisende bakterie ‘Ideonella sakaiensis’. En bakteriekoloni af denne type kan nedbryde en tynd belægning af PET-plastik i løbet af seks uger, hvis temperaturen holdes konstant på 30 grader, fortæller de.
Det nye bakteriefund er imponerende, men spørgsmålet er, om det kan være løsningen på eksempelvis problematikken med ophobning af plastik i havene, påpeger Tracy Mincer, som forsker i emnet hos Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts. Tracy Mincer deltog ikke selv i studiet.
»Når jeg tænker over det, så ved jeg egentlig ikke helt, hvor det nye fund efterlader os. Jeg kan ikke se, hvordan mikroorganismer, som kan nedbryde plastik, er bedre end at indlevere plastikflasker til genbrug, så de kan blive omsmeltet til nye,« siger Mincer ifølge Los Angeles Times.
Det nye studie er publiceret i det prestigefyldte tidsskrift Science.
Læs også:
Skræmmende afsløring: Så meget plastik forurener verdenshavene
TED Talk: Kan en rokke-støvsuger rense havene for plast?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lsd