Verdenssundhedsorganisationen, WHO, betegner antibiotikaresistens som en af de største trusler mod menneskers sundhed. Derfor er det vigtigt at finde nye stoffer, der kan bruges som et fremtidigt alternativ til konventionelle antibiotika.
Nu peger ny forskning på muligheden for at finde alternativer til konventionelle antibiotika i havmiljøet. Det skriver DTU.
Nikolaj Grønnegaard Vynne fra DTU Fødevareinstituttet har i sit ph.d.-projekt fundet bakterier i havet, der producerer antimikrobielle stoffer, og projektet peger på, at der er potentiale til at finde flere og eventuelle nye former for antibiotika i havmiljøet.
Resultaterne viser blandt andet, at bakterier på biologiske overflader som eksempelvis tang og krebsdyr har den mest stabile produktion af antimikrobielle stoffer.
Resultaterne viser også, at der er en klar sammenhæng mellem bakteriernes levested og produktionen af antimikrobielle stoffer. Nogle af bakterierne i ph.d.-studiet stoppede med at producere antimikrobielle stoffer i laboratoriet, hvilket tyder på, at produktionen i høj grad er afhængig af bakteriernes naturlige levested.
Nikolaj Grønnegaard Vynne vil derfor i et postdoc projekt arbejde videre med at skabe systemer i laboratoriet, der efterligner bakteriernes naturlige miljø.
Målet er at finde metoder, der kan give adgang til så meget af bakteriernes genetiske potentiale som muligt og finde frem til de betingelser, der skal være til stede for, at bakteriernes produktion af antimikrobielle stoffer er så stabil som mulig.
Læs også: Kan antibiotika-resistens forsvinde?