Fusk og fejl i sager om sociale ydelser koster samfundet milliarder. Ny undersøgelse fra SFI giver et internationalt indblik i socialt bedrageri og de fejl, borgere og myndigheder laver, når det offentlige skal udbetale sociale ydelser. Problemet er aldrig blevet undersøgt systematisk i Danmark. Det skriver SFI i en pressemeddelelse.
I 2010 blev der samlet udbetalt sociale ydelser i Danmark for omkring 245 mia. kroner. Men der findes ingen samlede opgørelser over, hvor stor en del af det enorme beløb, der udbetales på grund fejl eller bedrageri. Det har man til gengæld undersøgt i bl.a. England og Sverige, hvor fejl og bedrageri udgør 2-4 procent af de sociale ydelser. Det viser SFI-rapporten Socialt bedrageri. Et litteraturstudie.
Gråzoner
SFI’s undersøgelse viser også, at der er en række gråzoner omkring socialt bedrageri. Det er vigtigt at få belyst disse gråzoner, for der er forskel på folks forsøg på at manøvrere i komplicerede sagsforløb og målrettet snyd for egen vinding, vurderer SFI-forsker Mikkel Bo Madsen:
»Betyder komplicerede regler på fx kontanthjælpsområdet eller for sygedagpenge, at nogen bliver fristet til at gøre noget, der er lige på grænsen? Den slags problemer skal håndteres anderledes, end hvis en borger udnytter reglerne ved fx at blive skilt og lade ekskonen leje sig ind i den ene halvdel af den alt for dyre villa,« forklarer Mikkel Bo Madsen.