Mange patienter bliver i dag behandlet med bredspektret antibiotika. Det skaber store problemer med mulitiresistente bakterier. Årsagen til overforbruget af bredspektret antibiotika er, at det tager flere timer at finde den type antibiotika, der har effekt, hvilket i visse tilfælde kan være livstruende for patienten.
Nyt gennembrud betyder, at antibiotikas virkning kan testes på seks minutter. Det er et kæmpe gennembrud i kampen mod det stigende problem med multiresistente bakterier. Det skriver Teknologifonden i en pressemeddelelse.
Når vi som patienter bliver indlagt på et sygehus er der altid en risiko for at få en infektion. Testen af infektionen tager mange timer, og derfor er standarden at behandle med bredspektret antibiotika. Det er på trods af problemer med både sundhed og udviklingen at multiresistente bakterier. Med den nye danske teknologi vil man i man tidligt i sygdomsforløbet kunne sætte ind med en effektiv behandling ved at anvende det mest effektive smalspektrede antibiotika.
Gennembruddet er skabt i et samarbejde mellem den højteknologiske virksomhed Unisensor A/S, Aarhus Universitet, Odense Universitetshospital, Aalborg Universitet og Højteknologifonden. Testen kan nu gøres på kun seks minutter, og når den er færdigudviklet, vil det kunne føre til markant mindre brug af bredspektret antibiotika.
»Vi er meget stolte over, at Unisensors team af ingeniører sammen med forskerne har været i stand til at udvikle en teknologi, som bliver efterspurgt over hele verden. Det er et godt eksempel på, hvordan et offentligt-privat samarbejde kan frembringe resultater, som kan få stor samfundsmæssig betydning ved en bedre patientbehandling og udnyttelse af anitibiotiske midler,« fortæller Jens Haugaard, der er CEO for Unisensor A/S.
Apparatet vil kunne bruges på hospitaler, af praktiserende læger og også af dyrlæger. Projektet vil dermed give mulighed for langt hurtigere behandling af sygdomme som f.eks. urinvejsinfektion og blodforgiftning, minimere brugen af bredspektrede antibiotika, sikre en mere effektiv behandling med færre bivirkninger, et kortere behandlingsforløb og vil i sidste ende sandsynligvis redde liv.
Læs også på Videnskab.dk:
Resistente bakterier kan gøres os følsomme over for antibiotika igen