Vi flokkes i disse dage på strandene og andre udendørsområder for at nyde solskinnet, men når alle befinder sig de samme steder opstår der let kø ved toilettet og isboden. En ny teknik kan hjælpe på problemet, skriver Aarhus Universitet.
Der er mange logistiske spørgsmål, når man skal indrette et udendørs areal til mange mennesker. Er parkeringspladsen stor nok? Står isboden det rigtige sted? Er der siddepladser nok?
Den slags information kan man indhente ved hjælp af teknikken ’crowdsensing’, der er baseret på at registrere smartphones, og som der udvikles på hos Institut for Datalogi på Aarhus Universitet.
»Teknologien fungerer ved, at man sætter en række enheder til at tælle signalsignaturer fra tændte smartphones – og altså på ingen måde ser på enkeltpersoners data eller andet. På den basis kan vi udregne, hvor mange personer, der er på et givent område på et givent tidspunkt. Disse informationer kan så bruges til en række analyser og tiltag, der vil give en mere hensigtsmæssig brug af et område,« siger Mikkel Baun Kjærgaard, der står bag arbejdet, i en pressemeddelelse.
Hvis man sammenholder informationerne fra smartphones med andre datasæt, opstår muligheden for at indrette og drive områder og bygninger på basis af den faktiske brug.
»Det kan f.eks. handle om, at man kombinerer tællinger med vejrudsigter fra DMI, hvilket kan give et billede af, hvor mange mennesker, man kan forvente på stranden en dag med 22 grader – eller man kan bede sanitetsmedarbejdere registrere hvor lang tid, man bruger på at rydde op på et område, og så sammenligne de informationer med optællingen fra den pågældende dag,« siger Mikkel Baun Kjærgaard i pressemeddelelsen.
Læs også på Videnskab.dk: