Studier over de næste syv år, skal give forskerne ved det tværfaglige center CENPERM (Center for Permafrost) svar på deres mange spørgsmål omkring permafrosten ved Arktis.
CENPERM har fået en bevilling på 60 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond.
»Vi ved ikke meget om, hvilke mængder af drivhus der vil blive frigivet, når permafrosten smelter. Derfor er det svært at komme med bud på, hvad det vil betyde for fremtiden «, siger centerleder professor Bo Elberling til ”Polarfronten”. Polarfronten udkom tidligere på tryk, men er netop udkommet i sin første digitale udgave.
På grundlag af forskning gennem de sidste 15 år, har CENPERM dog på forhånd nogle bud. Målinger ved Zackenberg i Nordøstgrønland tyder på, at permafrosten smelter med 1-2 centimeter om året. Sker det, vil 9-15 procent af de øverste 3 meter vil være smeltet i 2040, meget udledes som kuldioxid og metan. Derved udledes 1 til 2 milliard tons kulstof per år; det svarer til hele USA´s årlige udledning af kuldioxid.
En fjerdedel af Arktis er dækket af permafrost. Den frosne jord her indeholder næsten halvdelen af jordens organiske materiale. Når den smelter, frigives store mængder af kuldioxid og metal – drivhusgasser, der er med til at sætte skub i den globale opvarmning.
I CENPERM skal forskere på Institut for Geografi og Geologi, Biologisk Institut – begge ved Københavns Universitet – samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).
Læs om første del af deres forskningsprojekt – fra 2012 til 2013.