En ændring i behandlingen af betændelse på hjerteklapperne giver færre nyreskader hos de danske patienter. Det skriver Hjerteforeningen.
Hjerteklapbetændelse er en sjælden sygdom, der rammer knap 500 danskere om året, til gengæld er den meget dødelig, og selv med den bedste behandling dør mellem 30-40 procent af patienterne.
Hos nogen patienter skyldes sygdommen bakterier kaldet enterokokker. De bliver behandlet med et antibiotikum kaldet gentamicin, so kan giver nyreskader, hvis behandlingen foregår over en længere periode.
Derfor valgte man i 2007 at forsøge med korte behandlingsforløb med gentamicin, og det har nu vist sigt at være en rigtig beslutning. Mindre tid på gentamicin har ikke forværret overlevelsesraten hos patienterne, men til gengæld har det givet færre nyreskader. Det konkluderer en ny undersøgelse foretaget i samarbejde mellem Gentofte Hospital og Rigshospitalet.
Indtil videre er Danmark det eneste land, der behandler med gentamicin i blot to uger, men forskerne bag projektet håber nu, at andre lande vil følge trop.
Læs også på Videnskab.dk:
Flyttemanden arbejder i din nyre
Styrketræning hjælper folk med kroniske nyresygdomme