Flyttemanden arbejder i din nyre
Nyren er som et slags super-filter, der renser blodet fuldstændigt, og bagefter smider alt det, man skal bruge, tilbage igen. Men hvad går galt i den proces, når man får en nyresygdom?

Henrik Birn er nyudnævnt professor ved Aarhus Universitet og helt tosset med nyrer. (Foto: Thomas Lund Hansen)

Henrik Birn er nyudnævnt professor ved Aarhus Universitet og helt tosset med nyrer. (Foto: Thomas Lund Hansen)

Henrik Birn tænker sig lidt om, før han begynder.

Han prøver at forklare om sin forskning på en måde, så alle os andre, der ikke har samme titel som ham - afdelingslæge, ph.d., dr. med. og professor - kan følge nogenlunde med.

»Nyrens måde at rense blodet på kan sammenlignes med en ganske speciel måde at rense ud og rydde op hjemme i stuen på. Den fungerer faktisk på den måde, at den smider alt ud af stuen - ikke bare det rod og snavs, vi gerne vil af med, men også alt det vi normalt gerne vil gemme, for eksempel sofa, lamper, tv, borde og så vi. Derefter er der en flyttemand, der går ud og tager alt det tilbage, som vi har brug for,« siger den nyudnævnte professor ved Anatomisk Institut på Aarhus Universitet.

Fascination af nyren

Oversætter man møblementet til protein, næringsstoffer, vand, salt med mere, og flyttemanden til receptorer i overfladen af en celle i nyren, så er vi tilbage i Henrik Birns verden.

Han arbejder til daglig som nyrelæge ved Nyreafdelingen på Skejby Sygehus, Århus Universitetshospital, men de næste fem år skal han bruge halvdelen af sin tid på forskning. Og det er flyttemanden i din nyre, han interesserer sig for.

»Flyttemanden er receptorer, der genkender proteiner og næringsstoffer, som den fragter tilbage i nyren. Flyttemanden bor i overfladen af en tubuluscelle, og fra dyreforsøg ved vi, hvordan den fungerer. Men vi ved ikke meget om, hvordan den fungerer - eller ikke fungerer - hos nyresyge,« siger Henrik Birn.

I nyren findes cirka en million små 'filtre' (glomeruli), i hvilke blodet filtreres. Foruden affaldsstoffer udskilles der store mængder vand, salte, proteiner, næringsstoffer og vitaminer. Proteiner og næringsstoffer transporteres tilbage til blodet i et system af finde rør (tubuli) ved at binde sig til receptorer i overfladen af tubulusceller. Derved forhindres tab af næringsstoffer i urinen, ligesom der kan ske en omsætning af hormoner, vitaminer m.v., inden disse returneres til blodbanen. (Illustration: Henrik Birn)

Hans fascination for nyren er åbenlys.

»Ved at smide alt ud og kun tage det tilbage, som den skal bruge, så behøver nyren kun at vide, hvad der er godt for kroppen og ikke bekymre sig om, hvad der er skidt. Vi udsættes hele tiden for nye ting, som kroppen ikke har brug for, og på den måde får nyren sorteret skidtet fra,« siger Henrik Birn begejstret i en hastig talestrøm.

Flyttemanden får dårlig ryg

Det overordnede formål med Henrik Birns professorat er at undersøge, hvorfor nyresyge bliver syge på så mange områder, som ikke direkte har noget med nyrens evne til at rense blodet at gøre.

»Vi kan ikke altid gøre de nyresyge helt raske, og det hænger måske sammen med, at de mangler noget, som normalt laves eller omdannes i tubuluscellen. Er receptorerne defekte? Eller sagt på en anden måde; har flyttemanden fået dårlig ryg?

»Det helt langsigtede mål er at udvikle medicin, som kan give nyresyge færre problemer, end de har i øjeblikket,« siger Henrik Birn.

Starter med mus

Første trin i forskningen er at undersøge mus, hvor receptorerne mangler.

Vi kan ikke altid gøre de nyresyge helt raske, og det hænger måske sammen med, at de mangler noget, som normalt laves eller omdannes i tubuluscellen. Er receptorerne defekte? Eller sagt på en anden måde; har flyttemanden fået dårlig ryg?

Henrik Birn

»Hvis sådan en mus er nyresyg, får den det så værre eller bedre af at have en defekt receptor? Det skal vi have fundet ud af,« siger Henrik Birn.

Samtidigt med dyreforsøgene arbejder han på at udvikle en metode, hvorved man med blod- og urinprøver kan teste, om mennesker har defekt i receptorerne.

Svære tidsperspektiver

Henrik Birn prøver at sætte et andet aspekt af forskningen ind i flyttemandsmetaforen:

»Der kan også ske det i filtrationsprocessen, at filteret er utæt og smider for mange og store møbler ud. Så får flyttemanden 'ondt i ryggen' af at slæbe rundt på for meget. Hvad sker der med andre ord, hvis receptoren overbelastes? Det ved vi ikke meget om.«

»Vi ved heller ikke, om møblementet ændres eller tilpasses i forbindelse med flytningen, eller med andre ord om flytningen er vigtig for at holde møblementet og måske også kroppen ved lige. Vi ved, at receptorerne betyder noget for at aktivere D-vitamin, og det er vigtigt. Det er blandt andet derfor, at nogle nyresyge er nødt til at få tilført aktivt D-vitamin,« siger Henrik Birn, der ikke er meget for at tale om tidsperspektiver i hans niche i nyreforskningen.

»Vi begynder med at undersøge receptorens betydning. Hvis den er vigtig - hvilket dyreforsøgene tyder på - er næste skridt at se på, hvordan vi kan få det overført til mennesker,« slutter Henrik Birn.

Lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk