Nordiske kvinder spiser sundere end nordiske mænd. Det viser den første fælles nordiske undersøgelse med sammenlignelige resultater om kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for.
I efteråret 2011 i samarbejde forskere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om at gennemføre den første, fælles nordiske undersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt. Det betyder, at det nu for første gang er muligt at sammenligne resultaterne på tværs af landene, skriver dtu.dk.
Undersøgelsen giver svar på spørgsmål som: I hvilket nordisk land spiser indbyggerne mest brød, flest fisk eller mest slik? Hvem er mest overvægtige, og hvem bruger mest tid foran computeren?
Danskere spiser sundere end svenskere
Forskerne har spurgt mere end 11.500 personer i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island om deres indtagelse af udvalgte fødevarer, deres fysiske aktivitetsvaner og deres vægt.
Det samme spørgeskema er blevet brugt i alle fem lande, og derfor er det muligt at sammenligne resultaterne på tværs af landene.
Mellem 9 procent og 24 procent af voksne i de nordiske lande og kun 8 procent af børnene har en kost, som forskerne vurderer er sund i forhold til de mål, som Nordisk Ministerråd har foreslået i “The Nordic Plan of Action for Better Health”.
Undersøgelsen viser også, at i Danmark og Norge er kosten sundere end de andre lande, mens svenskerne har de mindst sunde kostvaner. I alle lande er deltagernes kost og fysisk aktivitet langt fra målene i “The Nordic Plan of Action”.
Undersøgelsen viser også, at kvinder generelt spiser sundere end mænd, og uddannelsesniveauet har betydning for, hvad man spiser. Deltagere med kort uddannelse spiser mere usundt end deltagere med lang uddannelse.
LÆS OGSÅ: Mad påvirker os vidt forskelligt