KORT NYT FRA NORDEN:
Nordisk Ministerråd har i dag udsendt en række nye anbefalinger til, hvilke næringsstoffer vi bør få ind i kroppen med maden. Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Nordisk Ministerråds ernæringsanbefalinger ligger blandt andet til grund for det nordiske nøglehuls-mærke, som guider os forbrugere til at købe sundere mad.
Anbefalingerne bygger på rådgivning fra mere end hundrede kosteksperter, som er blevet ledet af en arbejdsgruppe under Nordisk Ministerråd. De nye ernæringsråd adskiller sig ikke meget fra ministerrådets tidligere anbefalinger fra 2004. Vi skal blot gøre endnu af det samme.
Forskerne mener altså, at vi i Norden bør:
- Lægge større vægt på kvaliteten af fedt og kulhydrater end på mængden.
- Udskifte mættet fedt med umættet fedt.
- Spise kulhydrater som i større udstrækning skal komme fra fiberrige produkter som fuldkorn, frugt, bær og grøntsager.
Derudover anbefaler forskerne, at vi indtager mere D-vitamin og selen. Faktisk stiger forskernes anbefaling af indtag af D-vitamin fra 7, 5 til 10 mikrogram for børn over to år og voksne og til 20 mikrogram for ældre.
Læs mere om de nye ernærningsanbefalinger her.
Læs også:
Fugleinfluenza: Lovende resultater i danske vaccine-forsøg
Lidt kunstig sol giver D-vitamin efterår og vinter
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp