Ny forskning viser, at fossiler er ældre end man først troede. Det rejser derfor tvivl om, om det moderne menneske nogensinde har mødt dem. Det skrev The Vancouver Sun i går.
Forskere fra Europa og Australien har undersøgt gamle neandertalerknogler igen. Tidligere havde man dateret knoglerne, fundet på den Iberiske halvø i Spanien, til at være 35,000 år gamle, men de nye undersøgelser viser, at knoglerne faktisk er 50,000 år gamle.
Det betyder, at mennesket muligvis ikke har levet side om side med neandertalerne, da man mener, at mennesket først har slået sig ned i denne region i Spanien for 42,000 år siden.
”Resultaterne af vores studie viser, at der er store problemer med dateringen af de sidste neandertalere i det moderne Spanien,” udtaler Thomas Higham, forskningsleder ved Oxford University til The Vancouver Sun, og tilføjer:
”Det er usandsynligt, at neandertalerne skulle have overlevet længere her, end andre steder i Europa”.
Det nye studie af knoglerne, som blev publiceret mandag i det amerikanske Proceedings of the National Academy of Sciences, udelukker dog ikke fuldstændigt, at neandertalerne kunne have overlevet indtil for 35,000 år siden.
Forskerne var kun i stand til at teste knogler fra 2 ud af de 11 kendte tilholdssteder i Spanien.
”Der skal også undersøges knogler fra andre steder igen, men indtil det er gjort, så er der nu et stort spørgsmålstegn ved neandertalernes overlevelse i regionen,” sagde Chris Stringer, seniorforsker ved Britain’s Natural History Museum, der ikke selv var med til studiet, til The Vancouver Sun.
Medforfatter til studiet, Rachel E. Wood fra The National University i Canberra, Australien, tilføjer dog, at der også kunne være en chance for, at neandertalerne havde overlevet længere andre steder i Europa.