NASA har netop opsendt den videnskabelige satellit NuSTAR, som er den første satellit, der medbringer kikkerter, som kan fokusere hård røntgenstråling. Kikkerter, som forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har været med til at udvikle. Det skriver DTU.
Et af hovedformålene med NuSTAR er at finde sorte huller, der gemmer sig i skyer af gas i de centrale dele af fjerne galakser. Kun den hårdeste røntgenstråling kan trænge igennem gassen, og NuSTAR kan med sin fokuserende optik afsløre hidtil ukendte detaljer om disse sorte huller.
Et andet formål med NuSTAR er at undersøge detaljerne i supernovaer, der er rester af eksploderede stjerner, ved at måle hård røntgenstråling fra radioaktive atomkerner dannet i stjernens indre under eksplosionen.
De kikkerter, NuSTAR-satelliten medbringer, består af ca. 2400 spejlelementer, og DTU Space har været med til at designe, udvikle og påføre den specielle belægning, der gør de spejlende dele i kikkerterne i stand til at fokusere den hårde røntgenstråling.
Der har aldrig før været kikkerter i rummet, der kan fokusere hård røntgen, så ligesom med Galileos optiske kikkert for 400 år siden vil denne nye teknologi øge følsomheden i dette område med en faktor 100 og dermed åbne et nyt vindue til at observere de høj-energetiske kilder og processer i universet:
»Hver gang et nyt vindue åbnes til universet får astronomerne nye, uventede og spændende målinger, præcis som Galileo og hans efterfølgere,« udtaler Allan Hornstrup, der er leder af astrofysik-sektionen på DTU Space.
Læs også: Sorte huller laver UFO’er