En ny rapport fra det amerikanske rumforskningsagentur Nasas klimaenhed viser ifølge Ing.dk, at ekstreme vejrfænomener allerede er taget til. Undersøgelsen sammenligner de seneste tredive års temperaturer med temperaturen de foregående tredive år.
I de første tredive år var kun én procent af kloden påvirket af ekstremt vejr, mens hele ti procent var ramt i den sidste periode.
»Ekstremt vejr bliver mere intenst over hele kloden; sandsynligheden for usædvanligt varme somre er steget markant,« siger institutleder hos Nasa og forfatter af rapporten, James E. Hansen, til Politiken.
Blandt de ekstreme vejrfænomener nævner rapporten blandt andet hedebølgen i Europa i 2003 og Rusland i 2010. Netop nu er USA hårdt ramt af en hedebølge. Og selv om problemerne kan virke lokale, er der stadigt større risiko for, at de faktisk er globale, advarer forsker i energi, miljø og ressourcer Felix Preston i tænketanken Clatham House.
»Når vi i fremtiden bliver ramt af ekstremt vejr, vil verdenssamfundet i højere grad opleve, at problemer, vi før så som lokale, ofte forvandler sig til regionale eller globale problemer,« siger han til Politiken.
Læs også på Videnskab.dk:
Klimamodeller kan ikke forudsige markante klimaskift