Der sker hundreder af tilfældige mutationer i leukæmiceller. De sker spontant og er forbundet med aldersprocessen ikke med kræft. Det viser nye forskning fra Washington University School of Medicine, skriver Newswise.
Forskerne har fundet ud af, at også hos sunde personer sker der gennem hele vores levealderen mutationer i stamcellerne. Deres resultater viser også, at i mange tilfælde skal der bare to til tre tilfældige genetiske forandringer til for at transformere en normal blodcelle der allerede er muteret – til en leukæmicelle kaldet AML.
Forskerne håber at kunne bruge denne ny viden til at spore de muterede celler, og videre kunne behandle demo og dermed leukæmi, også kaldet blodkræft.
Studiet er det første til at undersøge, hvor ofte mutationer sker i sunde stamceller. Stamceller i knoglemarven er det grundlag, som alle andre blodceller i kroppen dannes fra.
Forskerne har isoleret og undersøgt gener og stamceller fra 24 patienter med AML – og gjort det samme med 200 raske mennesker, fra nyfødte til folk i 70 ´erne.
De var overraskede over at se, at antallet af mutationer hang sammen med alder om ikke om, hvorvidt personen havde leukæmi eller ej. Det fortæller forskerne noget om, hvorfor leukæmi er ret sjældent hos folk under 60 år.
Under studiet fandt forskerne også frem til 13 særligt aktive mutationer – med hver deres specielle ”hjælpere” – der ser ud til at være afgørende for om der udvikles leukæmi. Det viste sig, at når disse særlige aktive ”drivere” var til stede, skulle der ofte kun et par yderligere mutationer til for at udvikle leukæmi.
Alle har omkring 10.000 stamceller i knoglemarven, og hver stamcelle fortager omkring 10 mutationer per år. Så en person på 50 har altså akkumuleret 500 mutationer i hver stamcelle.
Forskerne bag de nye studier slår fast, at vores DNA kan klare enorme mængder af disse tilfældige mutationer uden negative konsekvenser. Men hvis der sker en kræftbegivenhed i en af disse muterede stamceller, fanger kræftcellen stamcellens genetiske historie og kan få den til at udvikle leukæmi.