Genmutationer for 2,5 millioner år siden, var med til at udvikle det moderne menneskes hjerne, viser ny forskning ifølge JP.dk.
Mutationerne førte til, at menneskehjernen blev større og mere kompleks. Dermed skabte mutationerne grundlaget for, at mennesket blev den dominerende skabning på Jorden, har amerikanske forskere fra University of Washington netop fundet ud af.
Forskerne har undersøgt mutationen af genet SRGAP2, og de konkluderer, at duplikatet af dette gen har været med til at blokere det oprindelige gens funktion, og at der har været tale om et decideret evolutionært kvantespring.
På mus er det blandt andet lykkedes at gøre deres hjerner mere menneskelignende ved at indsætte både SRGAP2 og genduplikatet, og forskerne konkluderer også, at der på baggrund af genduplikatet opstod en kompleksitet i den menneskelige adfærd.
»Der er ingen tvivl om, at hjernens funktion er afgjort af kompleksiteten af det netværk, som den er opbygget af. Da hjernecellerne pludselig fik langt flere forbindelser til hinanden, blev der skabt det helt unikke funktionelle netværk, som menneskets hjerne består af i dag,« siger forfatter og speciallæge i klinisk genetik Peter K. A. Jensen, der bl.a. er tilknyttet Aarhus Universitet, til JP.dk.
Læs også på videnskab.dk:
Gris hjælper med at opklare hjerne-mysterium
Mennesker og dyr: Hvordan er vores hjerne unik?