Åreforkalkning er betragtet som det typiske symptom på en usund moderne livsstil, men lidelsen var også almindelig i oldtiden – endda helt tilbage til jægersamfundende, skriver nature.com.
Det viser nye resultater fra University of California, hvor et hold kardiologer har scannet 137 mumier fra oldtidens kulturer for at undersøge tilstanden af deres blodårer.
Mumierne blev udvalgt blandt fire forskellige kulturer for at sikre så stor forskel som muligt i levevis og kostvaner.
Resultaterne var ifølge forskerne chokerende; 47 (34 procent) af de 137 mumier blev diagnosticeret med sandsynlige eller klare tegn på åreforkalkning – hvilket, forskerne siger, er sammenligneligt med niveauet for tilfælde i det moderne samfund.
For lidt motion og fedtholdig kost har længe været mistænkt for at være den umiddelbare årsag til åreforkalkning eller hjerte-kar-sygdomme i mennesker, men de nye resultater kunne pege på, at forklaringen måske skulle findes et andet sted. Ifølge forskningsprojektets leder kan rygning og kronisk sygdom have været blandt årsagen til lidelsen i de antikkens samfund.
Kardiologerne fra University of California har tidligere undersøgt mumier og nået de samme konklusioner, men dengang blev de kritiseret for kun havde undersøgt mumier fra velstående familier – individer, som altså med stor sandsynlighed levede en overdådig tilværelse med masser af fedtholdig mad.
Mumierne i det nye forsøg er alle fra de lavere samfundslag, og dermed kunne tidligere kritik afvises, siger forskerne.
Kritikere mener stadig, at en usund livsstil medfører øget risiko for hjerte-kar sygdomme, og de henviser til dyreforsøg, hvor åreforkalkning kun er observeret, når blodet indeholdt høje mængder af fedt
LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK
Åreforkalkning bliver nemmere at opdage
Grotesk mumiehoved afslører avanceret videnskab i Middelalderen